Jordbävning och tsunami

Oj vilken oberäknad dag! Började med att vi kände ett jordskalv runt lunch, inte så stort men tillräckligt för att man kände hur marken verkligen rörde sig och väggarna skakade. Sjukt knepig känsla, jag menar, marken ska ju vara fast och stilla, inte röra sig?!

Efter någon timma fick vi höra att de varnade för ännu ett jordskalv mellan 5-7 på kvällen som skulle kunna mätas upp till 5,7, vilket är ganska mycket ändå. Lite nervösa blev vi allt, inget man är van vid lixom. Men kände oss ändå inte allt för rädda eftersom vi har nära till öppen yta utomhus, vi skulle bara se till att inte stå under något kokosnötträd så vi inte skulle riskera att få en kokosnöt i huvudet! Jag och Evelina gick in på vårt rum, efter ytterligare någon timma kommer de in och berättar, som vi förstod det då, att Laila och Andreas, som befann sig i Cebu (en ö i närheten av vår), sprungit upp på taket på en byggnad för att det kommit en tsunami. Hur stor den var och så hade vi inte en aning om. Vi blev otroligt nervösa eftersom vi inte visste om nästa jordskalv/bävning skulle innebära ännu en tsunami och om den eventuellt skulle komma mot vår ö. Vi hade även tänkt åka med dem till Cebu och stanna där över natten,är väldigt glad och tacksam att vi inte valde att göra detta. Evelina och jag kontaktade våra anhöriga hemma och berättade situationen, mådde psykiskt dåligt eftersom vi levde i stor ovisshet om vad som komma skall. Helt sjukt jobbigt det är att inte ha en aning.

Till slut fick vi äntligen höra att det aldrig blivit någon tsunami på Cebu, utan bara en varning, och att den dragits tillbaka då, vilken befriande känsla. Vi kände oss något lugnare i hopp om att nästa jordbävning kanske då inte heller skulle innebära tsunami. Dock beror ju sådant på vart den slår till och styrka, men lite lugnare blev vi. Kring fem tiden på eftermiddagen gick vi till Nenias hus eftersom vi kände oss tryggare i sällskap av andra, eftersom de är mer vana vid sådana här situationer och vet hur vi ska agera om något händer. Vi åt middag, hade trevligt och såg på nyheterna om uppdateringar. Knasigt att man kan skämta och ha kul även fast man samtidigt kan vara grymt orolig och nervös..

Runt sex tiden fick vi höra att ännu en jordbävning brytit ut på grannön till Cebu, en jordbävning som mättes upp till 6,7!! Däremot beräknades det inte komma fler jorbävningar och heller ingen tsunami. Och även om en tsunami skulle starta där jordbävningen kom ifrån så skulle den inte kunnat slå mot oss eftersom det är andra öar emellan. Sådan otrolig lättnad! Kändes nästan lite löjligt hur oroliga vi varit.. Imorgon kommer vi nog skratta åt vårt beteende!

Men det viktigaste är att vi lever och mår bra, ännu en erfarenhet rikare!

Snart kommer jag hem till er igen!

3 tankar om “Jordbävning och tsunami

  1. Mam skriver:

    Gissa om en annan blev orolig då jag i taxin på väg till en konferens fick telesamtal från Toffe, 08.30. Taxichaffören slog på radion samtidigt som nyheten om jordbävningen på Filippinerna basunerades ut. Vi ha messat under dagen och fått rapport. Skönt att allt gått bra och att ingen kom till skada.

  2. Malin skriver:

    Har min nitton-åriga son i Cebu där han är med sin pappa. Skulle flyga hemåt idag. Jag är också orolig. De fick omboka sina biljetter. Har pratat med sonen och allt är bra men det hade varit obehagligt. Jag är orolig för ytterligare skalv. Vädret ser ut att vara hemskt där nu. Usch!/Orolig mamma

    • nnyman skriver:

      dom har dragit tillbaka alla varninger om tsunami nu och ska inte heller bli fler jordbävningar, ev efterskalv men inga stora sådana. allt ska gå bra, de kommer nog hem snart. annars kan de åka över till leyte o åka till tacloban för att ta flyg till manila och flyga hem därifrån

Lämna en kommentar